Hondje Afrika - reislog over afrikaHiiiiiijaaaa.... we gaan naar Afrika!
29-10-2007 :: Het volgende land in zicht...
Aantal kilometers gereden: 14831

Aantal dagen onderweg: 128

Aantal Afrikaanse landen bezocht: 6

Een van de leuke dingen van reizen is het ontmoeten van andere mensen. Mensen uit de landen die we bezoeken, maar ook mensen die net als ons Afrika of een deel daarvan aan het doorkruisen zijn. Met deze mensen is er onmiddellijk een klik, maakt niet uit wat je in Europa doet of hoe oud je bent.

Hier in Mali ontmoeten we meer toeristen dan we tijdens de rest van de reis tegen zijn gekomen. Mensen die op vakantie zijn met een Djoser reis, maar ook een schaars aantal mensen die vanuit het zuiden komen en dus de landen zijn doorkruist die wij nog moeten doorkruisen. Er wordt een kopje thee gezet, de landkaarten komen op tafel, er wordt besproken welke routes gereden zijn, of de wegen goed of slecht waren, hoe de grensovergangen zijn, hoe de auto’s het houden en wat mooie plekjes zijn om te slapen. Op deze manier veranderd onze planning continu, en we passen de route hierop aan.

Patrick kan zijn lol hier op, we hebben al verschillende auto’s uit greppels of modderpoelen getrokken, hij heeft al over vele automotoren gebogen gestaan om te kijken of hij het desbetreffende probleem kon verhelpen en hij heeft zelfs een coleman (kooktoestel) van een ander stel gerepareerd. Als dank hiervoor krijgen we vaak gezellige avondjes waar voor ons gekookt word, we wat te drinken aangeboden krijgen of zelfs onze broeken genaaid worden, die de eerste scheurtjes beginnen te vertonen. .

Mali heeft ons verder prachtige rotsformaties laten zien en een bijzondere architectuur. Zagen we in Senegal vooral ronde hutjes met rieten kappen, hier zijn de huizen en de moskeeën opgebouwd uit leem, de balken die ze gebruiken bij het bouwen, steken nog uit de muur, waardoor je een bijzonder effect krijgt. Zo ook bij de beroemdste moskee in West Afrika, in Djenne. (deze is nagebouwd in het Afrika museum in Berg en dal) Elk jaar na het regenseizoen werken 4000 vrijwilligers aan de moskee om hem weer in zijn originele staat terug te brengen, want leem kan niet zo goed tegen regen……

Een ander bijzonder fenomeen in Mali is het Dogon gebied. Om dit gebied goed te ontdekken hadden we samen met een ander stel een gids gehuurd die ons de mooie plekjes liet zien. Hij heeft met ons een  wandeltocht gemaakt door een vallei met prachtige uitzichten, natuur en mooie dorpjes, ‘s avonds bleven we onder de sterrenhemel slapen op een van de daken in de dorpjes. Natuurlijk was onze Obi er ook bij en zo kwamen we erachter dat Obi in de Dogontaal ‘mama’ betekent!

De tijd gaat snel, we zijn nu alweer ruim 4 maanden op weg en hebben nauwelijks besef van tijd. We dragen geen horloges meer en moeten af en toe op onze telefoon kijken welke datum of dag het is om er zeker van te zijn dat we onze malariapreventie op tijd innemen of om te zien hoe lang ons visa nog geldig is voor het betreffende land.

En dat visum voor Mali is, na een maand, alweer bijna verlopen, dat betekent dat we dit prachtige land weer moeten verlaten. Ook dit land was weer de moeite waard om doorheen te rijden. Wij hebben geluk, want Mali is op dit moment ontzettend groen, vanwege een zwaar regenseizoen. Het regenseizoen is alweer een aantal weken voorbij en nu zien we het effect van de zon en de hitte in Mali, langzaamaan verkleurt alles van groen naar geel en bruin, alles wordt weer dor.

Tijd om te kijken wat Burkina Faso, waar we ons op het moment bevinden, te bieden heeft.....


29-10-2007
Hoi hoi, Ik zet net de computer aan en komt er weer zo´n leuk berichtje van jullie binnen. Weer super mooie foto´s. Die moskeeen zijn wel heel prachtig gebouwd. En wat die vrouwen allemaal op hun hoofd kunnen dragen, das wel een kunst. Ben benieuwd wat voor verhalen er uit Burkina Faso komen. Liefs29-10-2007
mooie verhalen, goede foto´s!

Hoe houdt Molly zef het?

groeten,
jw29-10-2007
hoi annemarie en patrick
Wat maken jullie veel mee wat een avontuur zeg.
Zo te lezen genieten jullie volop!
Ik leef veel met jullie mee ook al mail ik niet vaak
Dan denk ik meestal waar zijn ze nu en wat beleven ze nu weer.wel leuk om jullie foto ´s te zien
Ik mis wel je spontane lach hier annemarie
veel plezier!!! en geniet ze en denk aan jullie. tot de volgende keer groetjes tantetje marion29-10-2007
Zo dat is wel apart hť zo´n Dogon stam, de mensen lijken daar heel tevreden, mooie foto´s, weer een belevenis erbij!!!
Dus Mali was de moeite waard, ik heb gelezen dat daar bijna overal Frans gesproken wordt, lukt het jullie met de talen?
Is Burkina Faso ook mooi? Geniet ze!! Dikke Kus van ons29-10-2007
Hey hallo!
Wat een prachtige foto´s weer! Leuk met die kindjes, minder leuk van Molly met d´r voeten in het water op die pont! Dat zal wel even spannend geweest zijn...
Prachtige foto trouwens van die zeilboot. Echt heel gaaf!
Jullie horen/lezen het nu waarschijnlijk voor de honderdduizenste keer, maar maak er maar weer iets moois en gezelligs van in Burkina Faso!
Veel liefs van Maurice, Cindy en Lisa.
Ps: op de Pius X hebben wij ooit geld in moeten zamelen met een wandel- en fietstocht voor Burkina Faso!29-10-2007
Hoi Patrick en Annemarie,

Wat een super super gave foto´s!! Echt geweldig om te zien. Leuk dat jullie die tocht gemaakt hebben met de gids!
Dikke kus van ons
Peter en Maayke29-10-2007
jullie telllen op, al 4 maanden weg, wij tellen af, nog maanden te gaan. mali hadden we in 2003 graag gedaan, echter lukte niet, maar zo te lezen hebben we wat gemist. geniet ervan.
lieve groetjes30-10-2007
Lieve twee,
het was fijn om jullie even persoonlijk te kunnen spreken. Voor tijn is het allemaal wel wat onwerkelijk, maar hij vindt de foto´s zo mooi. (en zo leert hij al op bijna 4-jarige leeftijd, dat niet alles in de wereld hetzelfde is). Een hele dikke kus voor tante annemarie en ome patrick en obi van Tijn
en natuurl ijk heel veel liefs van zijn papa, mama en broertje.24-05-2014
It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it! bkddbcaeaefc25-05-2014
Very nice site! <a href="http://yieopxa2.com/yxyaoyx/1.html">cheap goods</a>25-05-2014
Very nice site! [url=http://yieopxa2.com/yxyaoyx/2.html]cheap goods[/url]25-05-2014
Very nice site! cheap goods http://yieopxa2.com/yxyaoyx/4.html26-05-2014
Very nice site! <a href="http://aieopxy2.com/osovqov/1.html">cheap goods</a>26-05-2014
Very nice site!27-05-2014
Very nice site! <a href="http://aixopey2.com/qqsrqt/1.html">cheap goods</a>27-05-2014
Very nice site! [url=http://aixopey2.com/qqsrqt/2.html]cheap goods[/url]27-05-2014
Very nice site! cheap goods http://aixopey2.com/qqsrqt/4.html29-05-2014
Very nice site! <a href="http://apxyieo2.com/qyovqo/1.html">cheap goods</a>29-05-2014
Very nice site! [url=http://apxyieo2.com/qyovqo/2.html]cheap goods[/url]29-05-2014
Very nice site! cheap goods http://apxyieo2.com/qyovqo/4.html29-05-2014
Very nice site!30-05-2014
Very nice site! <a href="http://ypxaieo2.com/rrqsrro/1.html">cheap goods</a>30-05-2014
Very nice site! [url=http://ypxaieo2.com/rrqsrro/2.html]cheap goods[/url]31-05-2014
Very nice site! <a href="http://opxaiey2.com/oyyaooy/1.html">cheap goods</a>31-05-2014
Very nice site! cheap goods http://opxaiey2.com/oyyaooy/4.html31-05-2014
Very nice site!01-06-2014
Very nice site! <a href="http://yieapxo2.com/qrovqqq/1.html">cheap goods</a>01-06-2014
Very nice site! [url=http://yieapxo2.com/qrovqqq/2.html]cheap goods[/url]01-06-2014
Very nice site!23-06-2014
oidkwipoekfbgsjlb, <a href="http://www.ltjsyzuvzl.com/">qrrshomazk</a> , [url=http://www.ibzrogrung.com/]zldcvkflki[/url], http://www.jpetoiefym.com/ qrrshomazkNaam:
Beveiligingscode: captcha
Neem de code over van het plaatje om een bericht te kunnen plaatsen.
Bericht: