Hondje Afrika - reislog over afrikaHiiiiiijaaaa.... we gaan naar Afrika!
10-12-2007 :: meevaller

Aantal kilometers onderweg: 18777


Aantal dagen onderweg: 168 (24 weken)


Aantal Afrikaanse landen bezocht: 10


We bevinden ons nu in: Abuja, Nigeria


Nigeria, de poort naar Centraal Afrika, waardoor we het prachtige West Afrika hebben verlaten en waardoor we weer in dezelfde tijdszone als Nederland terecht zijn gekomen. Nigeria is heel anders dan we ons hadden voorgesteld.


De eerste 100 km vanaf de grens van Benin, trakteerde Nigeria ons op een heerlijke zandweg met grotere gaten, keien en diepere sporen dan dat we ooit hadden gezien. Deze heerlijke wegen bezorgde ons dan ook onze eerste lekke band, maar gelukkig was dit probleempje zo gefixed!


We deden er dan ook een hele dag over om deze 100 km af te leggen. Op een gegeven moment wordt je er wel een beetje melig van dat je gemiddeld maar 5 tot 10 km per uur kunt rijden en om de 10 meter op de rem moet. Dit resulteerde dan ook in kerstliedjes zingen over de portofoon samen met Karla, die de andere helft van de portofoon vast had in hun auto, terwijl Frank en Patrick met kerstmutsen op langs ons achter het stuur zaten.


De mensen hier in Nigeria zijn supervriendelijk en zwaaien enthousiast als we voorbij rijden. Als we stoppen bij een schooltje worden belaagd door kinderen die allemaal onze hand vast willen houden en op de foto willen. De dank voor de spullen die we naar het schooltje brengen is groot.


We hebben tot nu toe ongeveer 15 politiestops gehad. Maar geen van deze politiestops waren vervelend, we worden vriendelijk onthaald, er wordt gevraagd waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan en in de meeste gevallen wordt er natuurlijk om een kado gevraagd. Maar als we aangeven dat we een van het meest bijzondere kado ter wereld voor ze hebben, namelijk onze glimlach worden we lachend doorgelaten. We hebben van de mensen hier begrepen dat er sinds 5 maanden een nieuwe president in Nigeria is, dit deze corrupte agenten aan wil pakken. Al deze agenten moeten opnieuw op cursus en vele politiestops zijn verwijderd, zou Nigeria dan toch vooruit gaan?


Het landschap in Nigeria is in het eerste instantie een beetje depressief, de dorpjes waar we doorheen rijden zijn armoedig en flink vervuild. Langs de weg zijn hele stukken landschap plat gebrand en er hangt een mist boven het landschap van Nigeria.
Naarmate we verder naar het centrale gedeelte van Nigeria rijden, wordt het landschap wat heuvelachtiger en groener.


De slaapplekken die we hier tot nu hebben gehad waren ook buitengewoon bijzonder. 2 x hebben we tot nu toe gebushkampd, waarbij we een keer ’s ochtends opgezocht werden door 2 Nigeriaanse mannen met enorme ouderwetse geweren, die trouwens ontzettend vriendelijk bleken te zijn. De 2e nacht in Nigeria hadden we de hele dag over een slechte weg gereden, werd het al schemerig en waren we wanhopig op zoek naar veilige plek om te slapen in het dorpje waar we aangekomen waren.


Deze zoektocht leidde ons uiteindelijk naar de lodge van de koning van de desbetreffende regio. We mochten slapen op een omheind terrein bij de lodge waar ook een struisvogel en een kleine antilope rondliepen. Er werd ons verteld dat we moesten doen alsof we thuis waren, de airco werd aangezet en de kingsizebedden stonden voor ons klaar. Maar na 5,5 maand in Molly te hebben geslapen, geven we toch de voorkeur aan ons eigen bedje. Maar van de douche hebben we dankbaar gebruik gemaakt.


De volgende dag werden we uitgenodigd in het paleis van de koning, waar we een rondleiding kregen door de vergadervertrekken van het paleis en uitleg over de landsbesturing van Nigeria. Als toefje op de taart kregen we zelfs een grote foto (40x60 cm) kado, met daarop een prachtig portret van de koning himself. Een beetje beduusd door al deze gastvrijheid rijden we verder door Nigeria.


Op dit moment verblijven we op de parkeerplaats van het Sheraton hotel in Abuja, voor Afrikaanse begrippen een 5 sterren hotel (voor Nederlandse begrippen nog geen 2 sterren). We mogen hier gratis kamperen op de parkeerplaats en kunnen hier gebruik maken van het zwembad. Dit is een heerlijke rustplek, na vier dagen van rijden rijden en nog eens rijden. Ook hier kunnen we ons voorbereiden op nog minimaal 4 dagen rijden, rijden en nog eens rijden…… want we zijn nu ongeveer op de helft van onze tocht door Nigeria.
Ook is dit een mooie plek om de auto’s eens na te kijken die zeker wel te lijden hebben onder de conditie van de Nigeriaanse/ Afrikaanse wegen.


Tot nu toe valt Nigeria ons alles mee, wel wordt tijdens ons verblijf in Nigeria duidelijk dat we de goede route uitgekozen hebben. Wij rijden momenteel door centraal/noordelijk Nigeria. Hier in Nigeria wordt ons verteld dat we het zuiden van Nigeria ten alle tijden moeten vermijden. We zijn benieuwd wat de rest van Nigeria ons nog te bieden heeft en of we in 4 dagen ons doel zullen bereiken, dat is namelijk Calabar, de stad in Nigeria waar we weer een visum voor Kameroen aan moeten vragen….

Wordt vervolgd…..
10-12-2007
Wow, als gast bij de koning slapen! Ik zie Bea in NL nog geen vrachtwagen met afrikanen binnenleiden op paleis Soestdijk!
Weer een mooi verhaal en mooie foto´s!
Veel succes en plezier verder!10-12-2007
Ha! Ik ben blij dat Nigeria meevalt!! Gave koning hebben ze daar! Kan onze Willem Alexander nog wat van leren! haha. Hangt ´t portret van de koning in Molly te pronken? Jammer van die lekke band, maar een keer moet de eerste keer zijn! en als ik die wegen bekijk dan valt die ene keer nog mee! Succes verder door Nigeria! x el10-12-2007
Wat een lieve koning zeg! Heeft hij jullie ook meteen geridderd? De foto´s zijn weer fantastisch!! En natuurlijk ook nog even proficiat met je petekind Niek!! Het is een prachtig mannetje!

Dikke zoenen Marco en debby10-12-2007
Wat hebben Jullie weer een spannende reis achter de rug en die slechte wegen en soldaten passen jullie wel goed op.
en dan die mooie foto´s met de kinderen verder nog een goede reis door Nigeria
en Annemarie nog gefeliciteerd met je petekind Niek
Groetjes Pa en Ma11-12-2007
Wat kun jij jullie belevenissen mooi op papier zetten Annemarie. Je zou zomaar getrakteerd worden op een heerlijke zandweg met nog grotere gaten enz..... Kun je zulke wegen goed vinden??? Elke keer een verrassing voor jullie... maar ook voor ons als wij zitten te lezen.
Groetjes ome Cor en tante Han12-12-2007
Patrick & Annemarie, wat een verhaal weer, die bootsman had die een klein emmertje of een grote emmer bij zich ?En dan die foto´s ze worden mooier en mooier,en het weer in nederland kouder en kouder.Wij zijn nu al weer benieuwd naar de volgende etape Kameroen !!! Groetjes Toon,Jacqueline,Kim,Roy.12-12-2007
Wat een avonturen zeg! En ik kan me voorstellen dat je wel melig wordt van die slechte wegen en de trage snelheid. In concludeer dat je met de fiets nog sneller zou zijn geweest.... hihi....
Wij hebben de kerstboom inmiddels gezet, jullie ook??
Dikke kus van Fedor, Judith en Norik12-12-2007
Wat gaaf zeg dat jullie als gasten bij de koning him self mochten slapen! En de volgende dag ook nog een rondleiding kregen. Zoals we op de foto´s zien zijn de wegen daar niet al te best. maar als ervaren drivers komen jullie daar wel doorheen.Ook al lijkt het me best frusterend als je niet door kunt rijden. Maar als beloning worden jullie dan toch ook maar weer eens getracteerd op wat extra luxe, wat soms toch ook weer eens heerlijk is en lekker is voor jullie eigen ontspanning.Zoals we zien proberen jullie daar ook nog een beetje in de kerstsferen te blijven. Hierin Nederland is kerst en Oud en Nieuw al volop in aantocht. Sucses met alles en hopelijk horen we weer snel van jullie mooie verhalen en foto´s!! Groetjes Hugo En MirandaNaam:
Beveiligingscode: captcha
Neem de code over van het plaatje om een bericht te kunnen plaatsen.
Bericht: