Hondje Afrika - reislog over afrikaHiiiiiijaaaa.... we gaan naar Afrika!
29-09-2007 :: Gambia, Het schooltje
Aantal km gereden: 11526

Aantal dagen onderweg: 97

Aantal Afrikaanse landen bezocht: 4
Wonen in een dorp in Gambia is niet zoals in Nederland, je moet met een aantal zaken rekening houden. De mensen zijn hier erg openlijk en sociaal, dus als je hen voorbij rijdt zonder te groeten, voelen ze zich beledigd, als je dus ergens naar toe moet, moet je zeker een half uur voordat je er moet zijn vertrekken, omdat je tijd nodig hebt om praatjes te maken.  Als je kookt, mag je het water niet op de grond afgieten, want daaraan zouden de voorouderen zich kunnen branden (we moeten dus rekening houden met hun bijgeloof) Als je het dorp bezoekt, moet je altijd even bij de chief van het dorp langs gaan, anders voelt hij zich beledigt of voorbij gelopen.
De chief bezoeken, dit heb ik dan ook met Gabrielle gedaan. De chief vond mij een goede vrouw voor zijn zoon en meteen werd geregeld of ik niet aan hem uitgehuwelijkt zou kunnen worden……nou, even denken, NEE! I already have a husband!

Daarnaast heb ik het schooltje bezocht. Het schooltje is een stenen gebouw, dat is luxe voor deze omgeving. Maar tijdens het regenseizoen zijn er enkele platen van het dak verdwenen, dus het klasje krijgt nu half in de open lucht les.

Nou ja, les, er is geen materiaal, de docenten die lesgeven zijn vrijwilligers uit het dorp, maar zijn niet opgeleid tot docent. De vrijwillige vrouwen hebben jonge kinderen, die zij tijdens het les geven gewoon aan de borst voeden in de klas. De school wordt bezocht door kinderen van 3 tot ongeveer 9 jaar en zij krijgen allen in hetzelfde lokaal les en leren dus dezelfde dingen. In een klasje zitten op een drukke dag zo’n 75 kinderen. Zij zitten zij aan zij op de kleine schoolbankjes.

Er is geen duidelijke structuur in de dag, niet zoals in Nederland, eerst gaan we rekenen, dan gaan we……De dag laat zich leiden zoals die voorvalt en vandaag was er een toubab in de klas! Dat is heel speciaal en de kinderen zaten dan ook aandacht te kijken welke bewegingen ik maakte.

Ik had een wereldkaart bij om de kinderen te laten zien waar zij wonen en waar wij wonen. De meeste kinderen hadden nog nooit een wereldkaart gezien, maar vonden het erg interessant. De kinderen waren erg enthousiast toen ik ze een paar Nederlandse woordjes en natuurlijk een Nederlands kinderliedje leerde. Na ongeveer 1,5 uur les mochten de kinderen de rest van de ochtend buitenspelen.

Buiten was ik ook een interessant object en de kinderen wilden graag aan mijn huid en vooral aan mijn haar voelen (hier hebben ze allemaal zwarte kroes). Toen ik ook nog voordeed hoe we een spelletje konden spelen, was het hek helemaal van de dam en had ik alleen nog maar lachende en gillende kinderen om me heen!

Op zo’n moment wordt je geconfronteerd met wat wij allemaal WEL hebben in Nederland en welke kansen wij krijgen. Bij ons is onderwijs verplicht, hier moeten ze blij zijn als er een schooltje is en moeten ze proberen zonder enig materiaal de kinderen iets bij te brengen. De schriftjes, pennen en kleurpotloden die ik mee had genomen zijn hier dan ook heel goed op zijn plaats!

Toch zijn de kinderen hier vrolijk, zien er gelukkig uit, zijn tevreden met kleine dingen (zien we dat nog in Nederland?) en leren snel op eigen benen staan.


29-09-2007
wat indrukwekkend allemaal zeg. ik kan me voorstellen dat je gaat nadenken over wat we in de westerse wereld allemaal hebben. mooi dat je deze kinderen nog blij kunt maken met een snoepje. heel veel plezier nog en geniet ervan.
dikke kus judith29-09-2007
Ja dat ze zo blij zijn was ook het eerste wat me opviel toen wij in de arme landen( Azie) kwamen. Ondanks de armoe en zo was er toch een blik in hun ogen van tevredenheid en vooral saamhorigheid.
Geweldig Annemarie om dit allemaal te beleven he?
lieve groetjes29-09-2007
Leuk dat het onderwijs een ´rode draad´ blijkt te zijn voor jou. Het Nederlandse onderwijs ken je natuurlijk, maar je hebt het ook in Noorwegen bekeken en meegemaakt en dan nu in Gambia! Alleen hoef je er nu geen verslag van te maken! Wat moest ik lachen toen ik las dat ze je uit wilden huwelijken!! haha.. Die Patrick moet nog oppassen voor z´n blonde toubab! Leuk voor jullie om mee te maken en voor ons om te lezen hoe de andere culturen zijn! Succes met het rijden over de wegen ondanks alle regen! x el29-09-2007
Zo,zo gisteren nog foto´s gezien van jullie,en nu alweer!
Gambia mag dan een klein landje zijn....het heeft wťl veel te bieden.
Leuk dat je zomaar in een klasje mee mocht draaien.
Wil je nu" juf" worden?
Je schrijft geweldig interessant en leuk om vlot te lezen,
´maar wil je volgende keer ook eens schrijven,hoe en wat jullie eten??Ben ik erg benieuwd naar.
BLIJF GENIETEN.....LIEFS TANTE GREET OOM THEO30-09-2007
Hey!
Wat een verhalen weer. Wij hebben in Nederland maar een goed leven als je dat zo ziet en hoort daar. Iedere Nederlander weet dat wel, maar vergeet dat heel vaak. Het is jammer dat mensen niet snel tevreden zijn met wat ze hebben en altijd maar meer willen. Zelf heb ik dat natuurlijk ook, maar alleen een paar uur op bijvoorbeeld de oncologie-afdeling in ons ziekenhuis maakt dat je al totaal anders tegen dingen aankijkt! Gelukkig maar!
Wij doen op het werk ook onderzoek naar malaria en ook hier zie je het steeds vaker doordat mensen verder op vakantie gaan. Pas geleden is er nog iemand aan overleden die ontwikkelingshulp deed. Een meisje van nog geen 30... (kon niet meer aan voldoende profilaxe komen in het land waar ze was...). Dus neem jullie medicijnen maar goed in! Het lijkt me geweldig om met zoiets daar te kunnen meedraaien en dan dat klasje, echt heel mooi om te zien! Nog heel veel plezier en succes!
Veel liefs van Maurice en Cindy.03-10-2007
hoi met eljerou
en remco en jason en jordy en noortje
we vinden het leuk om de foto,s te bekijken
en hopen dat het goet gaat met jou
waren de dieren mooi?
en is het leuk daar ?
jason:ik mis je
waneer kom je terug?
william:hoe gaat het mevrouw met die krullen.
eljerou:is afrika mooi?
groetjes huisje B03-10-2007
Reacties huisje a
Anzu: groetjes
Valat: Gaat het nog steeds goed met Obi?
Nog meer foto´s sturen op de computer
Danique: Ik mis je, ja, dat ze snel terug moet komen. Groetjes van mij.
Johan: Is Obi nog steeds niet opgegeten? groetjes en heel veel kusjes.
Nicky: ik weet het nie, wat ik wil vertellen. Ik was net nog boos,vandaar.
Michael: Hoe gaat het met Obi, veel groeten.
Hoi Annemarie en Patrick,
am, je kunt je lol niet op bijna alle kids hebben vandaag een reactie gegeven. Genoten ook erg van de foto´s. Het huis ruikt lekker naar cake, huis a en b hebben samen thee+cake op.
Groeten Robin en Rian03-10-2007
Hallo reizigers,
Leuk en interessant om jullie verhalen te lezen. Zo leren we ook meer van Afrika van juf Annemarie en meester Patrick. Wat een lieve reacties van de kinderen van je werk, dat zal je zeker wel leuk vinden. Groetjesss04-10-2007
Heeee wat een ervaringen doen jullie toch op, je laat ons in elk geval goed meegenieten van jullie reis, mooie foto´s weer, wel veel armoe daar, maar ja als je maar gelukkig bent hť, dan heb je verder niet veel nodig.
Maar ik zou toch niet willen ruilen hoor!!!!
Geweldig jij daar op dat schooltje, ik kan me helemaal voorstellen hoe jij daar bezig bent! Succes met jullie verdere reis knuffels uit Reusel04-10-2007
Hey levensgenieters,

Kicken daar!!!!
Wij willen even laten weten dat je dierendag niet moet vergeten!! Geef de 4voeter maar een groot olifanten bot!
HAHA..

Verder veel plezier en fijne ervaringen gewenst!!

Groetjes vanuit Hapert!04-10-2007
Hee Patrick en Annemarie,

Wat super weer om jullie verhaal te lezen en de foto´s te zien. Wel een verschil he Anne tussen de scholen daar en in Noorwegen!
Geniet ervan!!

Dikke kus
Maayke04-10-2007
Hee Patrick en Annemarie,

Wat super weer om jullie verhaal te lezen en de foto´s te zien. Wel een verschil he Anne tussen de scholen daar en in Noorwegen!
Geniet ervan!!

Dikke kus
Maayke05-10-2007
Ha lieve krullenbollen.

Is JW z´n tekst hoor, maar die is net lekker een weekendje weg met zijn oude studiegenootjes. Annemarie je weet wel die mannen die je ooit lang geleden tegen kwam in Reusel (haha).

Wat genieten we toch elke keer weer om op jullie site te kijken. Wat een avontuur. Mooi hoor tussen de kids daar.

Leer die schattige kids daar nog maar veel mooie liedjes en spelletjes. Je zou er toch zo eentje (of 2) mee willen nemen volgens mij.

Hebben jullie Obi gisteren nog lekker verwend en een mooie strik om gedaan? Guus heeft zijn jaarlijkse enting cadeau gekregen (vond hij niet zo´n heel leuk cadeau hoor). Hij is niet zo dol op de neusdruppels tegen kennelhoest en vindt de dierenarts dan helemaal niet lief!

Tot snel weer....

Liefs JW en Marjo en een dikke knuffel van Guus voor Obi!07-10-2007
he jullie daar
heb effe de tijd genomen om jullie dagboek te lezen. jullie doen het goed hoor!!!! jullie worden echte reizigers.tegen de tijd dat we jullie ontmoeten kunnen we nog veel van jullie leren
lieve groeten van ons07-10-2007
wat een mooie foto´s, Annemarie en patrick. We genieten ervan.wat een levens-ervaring krijgen jullie erbij...en allemaal mooie, bij ons gaat het minder lekker de laatste tijd ,maar we komen er wel weer doorheen!!
Ik heb wťťr een broer moeten afgeven op 17 sept.en zoals gewoonlijk blijf je soms wat met verdriet en spanning zitten want ťťn komt niet alleen....
Maar daar val ik jullie verder niet mee lastig .
hebben jullie de mooie kaart al ontvangen van de familie, waar we allen iets op konden schrijven toen jullie pa 55 jaar werd ?
jij had een mooie kaart gestuurd met een dikke kus, en prachtige natuur...leuk zeg.......je kan er wat van!
nou het gaat jullie goed en geniet van jullie mooie leven.
al wat je doet en meemaakt pakken ze je niet meer af.
doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tante Annie en familie.Naam:
Beveiligingscode: captcha
Neem de code over van het plaatje om een bericht te kunnen plaatsen.
Bericht: