Hondje Afrika - reislog over afrikaHiiiiiijaaaa.... we gaan naar Afrika!
21-01-2008 :: EXTRA
Aantal kilometers gereden: 24078
Aantal dagen onderweg: 210

Aantal Afrikaanse landen bezocht: 13
We bevinden ons nu in: Brazzaville, hoofdstad Congo


We rijden door Gabon een prachtige route van Ndjole naar Lekoni. Het woord wat tijdens deze route in ons opkomt is EXTRA:

EXTRA groen: Groen, groener, groenst, deze opbouw is in Gabon zeker op zijn plaats. Als je Gabon van bovenaf zou bekijken zou je een grote groene deken zien. Voor ons op de weg betekent dit een prachtige route, dwars door het subtropisch regenwoud. Het regenwoud is dicht, zodra we van de weg afgaan hebben we een kapmes nodig om ons een weg te banen door dit woud. Het biedt ons uitzicht op geweldig mooie bomen, die soms wel meer dan 20 meter hoog zijn.

EXTRA veel regen: Tropische buitjes horen er natuurlijk bij. Maar een miezerig buitje in Nederland stelt niets voor bij wat hier uit de lucht komt vallen. Nu snappen we waar de term met bakken uit de hemel vandaan komt!

EXTRA zon: Maar natuurlijk schijnt hier in de tropen ook de zon en het wordt ons meteen duidelijk waarom de planten hier zo goed groeien, veel regen, felle zon, groeien maar!

EXTRA harde donder en bliksem: We hebben 3 dagen achter elkaar ’s nachts donder en bliksem gehad. En niet zo’n beetje ook niet…….Tijdens een nacht lijkt het alsof de donder boven ons hoofd hangt en elk moment in kan slaan, niet zo heel goed geslapen dus. De volgende nacht besluiten we bij een andere bushkamp ’s avonds laat nog te verhuizen. We staan namelijk op het hoogste punt van de berg en de donder en bliksem kondigt zich alweer aan. Het was een fantastisch plekje maar we wilden ons leven er niet voor riskeren.

EXTRA mooie bushkamps: Hier in Gabon hebben we op prachtige plekken wild gekampeerd. Boven op heuvels met een geweldig uitzicht over het tropisch regenwoud. Of in Nationaal park Lopé waar we ieder moment een wild dier dicht in de buurt verwachtten, maar helaas niet kwam. Maar ook bij de Canyon van Lekoni, waar we vanaf een prachtig uitzichtpunt uitkeken op de uitgesleten rotsen.

EXTRA veel variatie: Van het groen dicht beboste woud rijden we naar de Canyon met zijn rotsformaties om vervolgens op een plateau uit te komen waar het landschap een prachtige heuvelachtige glooiing heeft en waar we ver weg kunnen kijken.

Al met al was Gabon dus EXTRA geslaagd!


Om nog wat brandende vragen te beantwoorden, die ons regelmatig op de site of via de mail gesteld worden:

Wat eten we?:
Het verschilt per land wat we eten. In het ene land wordt meer aangeboden dan in het andere. In Gabon en Congo is erg weinig te krijgen langs de weg en we zijn dan ook blij dat we in Libreville nog wat voorraad in geslagen hebben. In Afrika zijn weinig supermarkten zoals wij ze kennen. Als je ze al vind is dat voornamelijk in de hoofdsteden, maar alle spullen hier zijn geïmporteerd en dus een stuk duurder dan in Nederland. Zo kost een kilootje JONG belegen kaas hier zo’n 30 euro. Wij kopen ons eten hier langs de weg, zoals groenten en fruit. Mensen verbouwen zelf wat groenten of fruit in hun tuin en verkopen dit dan in een kraampje langs de weg. Zo komen we bijvoorbeeld veel kraampjes tegen die 1 ananas, 2 tomaten en 1 paprika verkopen. Wat we kunnen kopen is helemaal afhankelijk van wat er langs de weg aangeboden wordt.

Verder heb je dan nog de Afrikaanse ‘supermarkten’. Deze zijn allemaal het zelfde, meestal een vies hok waar ze altijd dezelfde producten verkopen: tomatenpuree in blik, poedermelk, corned beef, smerige zachte koekjes enz enz, alles wat lang houdbaar is en dus in blik zit, geen verse producten. Niet echt makkelijk als je een culinaire maaltijd wilt bereiden, ons eten bestaat hier dan ook wat uit wat er te krijgen is bijvoorbeeld spaghetti met tomatenpuree en als we geluk hebben een vers tomaatje en paprikaatje erdoor!
Vers vlees eten we hier heel weinig. Ze hebben hier namelijk niet van die keurige slagers zoals wij in Nederland hebben. Hier wordt een geit of schaap geslacht en vervolgens in de volle zon opgehangen, binnen no time zitten er honderden vliegen en andere bacteriedragers op. Tsja, laat maar zitten!

We drinken hier vooral water en thee. Soms is er wel frisdrank, of een sapje te verkrijgen, maar je raad het al, dat is weer heel duur. We drinken nu foster clarks dit is poeder wat je aanmaakt met water waardoor je een soort ranja krijgt. Ter afwisseling van water erg lekker!
Brood hebben we tot nu toe overal in Afrika kunnen kopen, het is dan wel wit brood of stokbrood, soms erg zoet omdat er flink wat suiker aan toegevoegd wordt en vaak taai omdat het niet elke dag vers gebakken wordt. Niet de lekkere broden zoals we ze in Nederland hebben, maar we hebben brood!

Hoe gaat het met Obi?:
Obi krijgt grijze haren. Dit is omdat ze zich over verschillende dingen zorgen maakt: Kan ik vandaag hagedissen vangen? En zo ja, krijg ik ze dan ook eindelijk eens te pakken? Hoe kan ik dat heerlijke stukje stokbrood wat mijn baasjes aan het eten zijn bemachtigen? Als ik vandaag een kuil graaf, kom ik dan eindelijk een keertje in China? Hoe eet ik om mijn eten heen, zodat ik niet de vitamines die mijn baasjes in mijn eten doen hoef op te eten? Hoe zorg ik ervoor dat ik op de stoel kan liggen en dat mijn baasjes in de mand gaan liggen?

Dus….zoals je ziet, Obi heeft hier geen makkelijk leven…of toch wel?

Hoe doet Molly het?
Wij zijn erg trots op onze Molly, ze heeft ons niet alleen al tot de evenaar gebracht, maar ze heeft dit ook nog eens gedaan zonder motorische problemen. We hebben tot nu toe alleen 2 nieuwe accu’s moeten kopen (de oude waren kapot, maar ook al 7 jaar oud), de kering achter de remschijf moeten vervangen en de thermostaat moeten vervangen. Verder slijten de banden nu wel hard en zullen we deze in Zuid Afrika moeten vervangen. Het grootste probleem is eigenlijk dat alles los in de kastjes staat. Op het moment dat we weer zo’n heerlijke Afrikaanse hobbel de bobbel weg hebben, vliegt alles door de kastjes en we hebben dan ook al regelmatig flink moeten poetsen omdat de fles curry of de pot jam door Molly geslingerd werd. Alles zit dan nu ook in zakjes of bakjes, maar er zijn grotere problemen op deze wereld!
21-01-2008
Ha! Als ik het zo lees moet Gabon echt prachtig zijn! en de foto´s zijn super mooi! In werkelijkheid kan het alleen maar nůg mooier zijn! Ik ben wel blij dat jullie weer wat van jullie hebben kunnen laten horen en gelukkig gaat alles goed met jullie! Jammer van de Gorilla´s, maar die zien jullie vast nog wel ergens anders. Wel stoer trouwens dat jullie die paspoorten zomaar uit de handen van die corruptie politieagent hebben getrokken! Ik zie het al helemaal voor me... haha. Lijkt wel belletje trekken, maar dan ´n beetje spannender! Super veel plezier weer verder! Liefs el22-01-2008
Helaba,
jep het is niet van mijn gewoonte langs deze weg een woordje te sturen, maar ik dacht waarom ook niet.

Eigenlijk gewoon om jullie te zeggen dat ik jullie niet vergeten ben en de nieuwtjes die krijg je binnekort privť op je mail te lezen. Wat dacht je, dat ik hier mijn verhaal aan heel nederland ga blootgeven nee hoor ;-)24-01-2008
Hey Kanjers.

Wat zijn we toch trots op jullie...maaruuuuu doen jullie wel voorzichtig? Wat een avonturen allemaal.

De foto´s zien er geweldig uit zoals altijd!

Succes weer met het vervolg van jullie geweldige reis enne...wat die gorilla´s betreft...gewoon wat vaker in de spiegel kijken samen (hihi).

Grapje!

Jullie gaan vast nog geweldig mooie dieren zien daar in Afrika!


Hele dikke knuffel en veel liefs ... ook voor Obi!

26-01-2008
He Afrika gangers,

Super om te lezen wat jullie zo aan de westkant beleven, tja inmiddels zitten we op dezelfde hoogte in Afrika, jullie alleen aan de westkant en wij aan de oostkant. Wij vermaken ons nog prima maar hebben wel besloten om per april ons reis voort te zetten het avontuur lokt weer. De planning is, Malawi, Zambia, Botswanan, Namibia, SA. We willen in aug in SA aankomen. Natuurlijk zijn we erg benieuwd wat jullie planning is. Lijkt ons super om gezellig ergens op dit continent even bij te klesten. ( ik ben vegter nog aan het overhalen om via Ghana terug te rijden, ik heb wat hulp nodig). Verder kunnen we jullie natuurlijk voorzien van alle tip trucs voor weg naar boven..... Laat ons even weten wat jullie planning is.

Succes in Congo en Angolo. Ps nog twee quadbikers tegengekomen. Zij zitten als het goed is nu ook in Congo!!!

Hoperlijk tot snel.
Grt Vegter en Laura31-01-2008
Hoi!
Lisa zou eigenlijk een knuffel van jullie smam krijgen vanmorgen, maar die is druk met het knuffelen van pasgeboren baby´s, dus stuurt ze maar een mailtje naar jullie!
Als jullie weer in Nederland zijn (duurt nog heel lang!) kom maar een keertje dineren in Maurice´s restaurantje, gezellig met een wijntje d´r bij en een heerlijk stukkie vlees!
Dikke kus van Lisa en de groetjes van Maurice en Cindy.01-02-2008
Hee Patrick en Annemarie,
Hoe gaat het met jullie?
Wat super al die extra dingen zeg, klinkt goed!
Geniet ervan!
Dikke kus Peter en Maayke02-02-2008
Ha lieve krullebollen.

Hier weer een berichtje maar deze keer uit het Struivendurp. Ja het carnavalsgedruis gaat hiet zo losbartsen. JW is met de anderen druk bezig om zich klaar te stomen voor de optocht. Ze zijn vanmorgen begonnen met bouwen (hihi).

Deze dagen zullen we jullie zeker missen, maar zullen we er zeker ook een paar op jullie daar in het mooie, spannende, verre Afrika drinken.

Alaaf!

Liefs van JW en Marjo en ook van Guus...(die loopt trots met een boerenzakdoek rond te kwispelen).05-02-2008
jambo, globetrotters,

Ik heb van Jan een ceedeetje gekregen met jullie bericht en wat foto´s. Ik ben nu met een klein artikeltje bezig en probeer er een foto bij te plaatsen voor in d´n Uitkijk. Als het er komt zul je het wel van iemand horen. Geniet er van en denk maar nergens aan, alleen aan Afrika.

Groeten uit Reusel.05-02-2008
Na een leuk avondje stappen met carnaval dacht ik aan jullie. Missen ze caranaval? Maar als ik bij jullie op de site kijk lijkt dat allemaal te vervagen.
Maar toch even dit. JW, Fedor Martijn en Ik hebben weer meegedaan met de optocht. Smorgens om 11.00 uur begonnen met bouwen s´avonds om 17.00 uur alles weer opgeruimt en vervolgens de 3de prijs ophalen van de 9 loopgroepen. Dit heeft ons zeer verrast! We reden namelijk met het kleine gronddumpertje van Van de Loo rond en verkochten bouwgrond. Ochja hoe makkelijk kan het ooit zijn.
Ik zal jullie verder niet vermoeien met onze caranaval leut, geniet maar van het mooie afrika.

Groeten uit Struivendurp13-10-2009
hooiiii

ik heb echt info voor mij werkstuk noadig weet iemand een website over gabon of so

groetjesNaam:
Beveiligingscode: captcha
Neem de code over van het plaatje om een bericht te kunnen plaatsen.
Bericht: