Hondje Afrika - reislog over afrikaHiiiiiijaaaa.... we gaan naar Afrika!
01-12-2008 :: Genieten?
<!-- @page { size: 8.5in 11in; margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } -->

<!-- @page { size: 8.5in 11in; margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } -->

Aantal kilometers gereden: Veel!


Aantal dagen onderweg: Lang!


Aantal Afrikaanse landen bezocht: 25


We bevinden ons nu in: Eldoret, Kenia


Nu het laatste half jaar van onze reis is aangebroken vinden we steeds vaker dezelfde mededeling in onze mailbox, namelijk de volgende: “geniet er nog van, vergeet niet te genieten en geniet nog nu het kan”. Wij vragen ons bij deze mededeling af wat er nu precies verstaan wordt onder ‘genieten’. Als we het zelf in zouden moeten vullen zouden we zeggen: vrijheid, samen dingen doen, nieuwe mensen ontmoeten, je eigen tijd indelen, avontuur en mooie dingen zien. Dit doen we zeker, al valt het ons dan tegen dat de mensen in Nederland daaraan zouden twijfelen. Of wordt genieten meer gebruikt als een soort mededeling of opening zoals hoe gaat het met je? Bij voorbaat dank of groetjes?


Daarnaast komt de vraag bij ons op of mensen in Nederland beseffen dat we echt niet altijd genieten van de dingen die we in Afrika zien. Sommige dingen zijn gewoonweg niet om van te genieten. Bijvoorbeeld de armoede in Afrika waar we elke dag weer me geconfronteerd worden. Het zware leven van veel Afrikanen waarbij elke dag een strijd is om de monden van je gezin te voeden. Zwaar werk op het land met een kind op je rug. Ouderen die hier zichzelf moeten zien te redden ook al hebben ze lichamelijke klachten, hier zijn weinig voorzieningen die het voor de ouderen makkelijker maken, als je al oud mag worden want de gemiddelde Afrikaan sterft voordat hij 60 jaar is. De wezen in Afrika die ontstaan zijn door een ziekte die niet te bestrijden is of door gebrek aan medische hulp, hygiëne zoals schoon water of riolering of gewoonweg geen geld hebben voor medicatie of het vervoer naar een kliniek. Ja, maar de Afrikanen zijn wel gelukkig…..is dat zo? Afrikanen zijn zeker sneller gelukkig dan wij westerlingen, gelukkig met eten op hun bord een paar 2e of 3e hands gympen, gelukkig als het regent zodat de gewassen op hun land zullen groeien, gelukkig als er een waterput in het dorp aangelegd wordt of als ze eens geld hebben om een luxeproduct te kopen. En gelukkig als ze in vrede kunnen leven, zonder oorlog.


Zeuren wij in Nederland? Het antwoord daarop is simpel: ja. Met de welvaart en luxe die we in de rijke landen hebben is dit een eigenschap die mee is gekomen. Ga maar eens bij jezelf na wanneer je zeurt. Als de bus een minuut te laat is, als de auto te klein is om de buggy mee te nemen, als de melk in de supermarkt toevallig een keer op is, als we niet de juiste outfit vinden voor een feestje, als het weer eens regent, als je man de afwasmachine weer eens niet heeft uitgeruimd, als je zoon/dochter een vlek heeft op zijn nieuwe kleding, als we een cadeau niet leuk vinden wat we met kerst hebben gekregen, dat je 10 minuten later thuis bent vanwege een opstopping, kinderen die niet die meer blij zijn met het speelgoed dat ze krijgen omdat ze er gewoonweg teveel van hebben of als we meer dan 100 meter moeten lopen omdat we onze auto niet geparkeerd kregen net naast de plek waar we moesten zijn.


In de rijke landen staan we er gewoonweg niet meer bij stil dat we leven in luxe. Dat we van geluk mogen spreken dat er openbaar vervoer is wat we kunnen betalen, dat we een auto hebben om in te rijden, dat we apparaten hebben die ons leven een stuk makkelijker maken, dat we geld kunnen sparen om op vakantie te gaan, dat onze nationaliteit het toe staat elk deel van de wereld te bezoeken, dat onze koelkast elke dag rijk gevuld is en dat we kunnen kopen wat we willen. Dat we wonen in een sociaal, zeker, stabiel en democratisch land waar voor ons gezorgd wordt, zelfs al ben je ziek. Maar bovenal dat we bevoorrecht zijn in een rijk land geboren te zijn en vanaf onze geboorte af een toekomst hebben met daarin keuzes en mogelijkheden om jezelf te ontplooien.


Natuurlijk komt daarbij ook de vraag op waarom Afrika is zoals het is, waarom is Afrika een achtergebleven continent? Daarover kunnen we uren discussiëren, natuurlijk heeft het te maken met de kolonisaties in het verleden, de corruptie maar ook de mentaliteit en tradities van de Afrikanen zelf. Maar eigenlijk kan niemand precies aangeven waarom Afrika wat zoveel mineralen en grondstoffen bezit een 3e wereld continent is.


Wat een opmerking als: geniet er nog van, al niet kan oproepen en losmaken in onze gedachten tegenwoordig! Maar we wilden nu duidelijk maken dat er naast dingen waar we in Afrika immens van genieten ook dingen zijn waar we niet van genieten, die ronduit confronterend zijn, die veel in ons losmaken, ons tot nadenken aanzetten en die ons misschien ook wel veranderd hebben. We beseffen heel goed dat de wereld oneerlijk verdeeld is en dat wij daar als individu weinig aan kunnen veranderen. Maar we zouden wel eens willen dat mensen in rijke landen zoals Nederland eens beseffen wat voor een geluk ze hebben en dat ze daarvan moeten GENIETEN, elke dag!

 
01-12-2008
Tja, wat is genieten?

Genieten is nu weer achter de pc te kruipen en jullie berichtje te lezen!
Genieten is om onze lieve Lars in onze armen te houden!
Genieten is een mooie wandeling te maken door de natuur met Guus!
Genieten is samen zijn met vrienden!
Genieten is om te werken met de kinderen op school!
Genieten is met een kop thee op de bank een boek lezen!
Genieten is....er is zoveel om van te genieten!

We staan er denk ik alleen niet altijd even goed bij stil en zouden ons als westerlingen er meer bewust van moeten zijn DAT we genieten!

Lieve Annemarie en Patrick,

We snappen dat het op jullie pad door Afrika niet altijd genieten is en dat jullie ook veel verschillende kanten tegen komen....maar....ik zeg het toch....blijf genieten.

Genieten van de mensen die jullie tegenkomen. Jong en oud, rijk en arm, geniet van de mensen die gelukkig zijn!
Genieten van de geuren van Afrika. Zoet en kruidig, lekker en vies, geniet van de geuren die jullie reis zo speciaal maken!
Genieten van de dieren die jullie pad kruisen. Mooi en lelijk, lief en gewelddadig, geniet van de dieren die daar zo in de vrije natuur mogen leven! (Hier kun je ze alleen in de dierentuinen bewonderen.)
Genieten van het landschap. Zand en modder, sneeuw en regen, zon en schaduw, bergen (ook lapjesbergen) en vlaktes, bomen en struiken, planten en bloemen, genieten van de geuren en kleuren en de prachtige natuur die erg veelzijdig is gedurende jullie reis!
Genieten van.......

Geniet van het gevoel en de fijne momenten die jullie beleven!

Ook al is dat niet altijd even makkelijk bij het zien van de vele contrasten.

Snappie?

Heel veel liefs van JW, Marjo, Lars en Guus xxx01-12-2008
Ja je zet ons weer aan het denken.
Over sommige woorden wordt misschien soms niet goed nagedacht... Maar ik besef me heel goed dat we het luxe hebben in NL! …n dat jullie natuurlijk niet altijd genieten van Afrika.
Ik hoop dat jullie leuke dingen gaan beleven in Kenia en dat jullie snel nieuwe banden vinden!
Dikke zoen el02-12-2008
Hallo Afrika!
Tja genieten... het is inderdaad een raar, maar mooi woord. Ik denk dat je geniet als je overal waar je bent met alles wat je hebt gelukkig kunt zijn en er iets moois van kunt maken. Al is dat hier in Nederland natuurlijk 10 keer makkelijk als daar. Maar ik vraag me wel eens af welke mensen gelukkiger zijn. Is een miljonair gelukkiger dan wij (we hebben weer een oudejaarslot!) en zijn wij gelukkiger dan iemand in de bijstand? We hebben het makkelijker, dat zeker! Maar het verdriet als er iemand ziek is of als er iemand uit je direkte omgeving overlijdt, is bij iemand in Afrika, bij ons of bij die miljonair even groot. Geluk is dat je een fijne familie en lieve vrienden hebt, dat vind ik tenminste. Gewoon met een kopje koffie en thee met Maurice ´s avonds gezellig samen op de bank, Lisa lekker aan het spelen en een klein Raesje hard aan het groeien in mijn buik, dat is echt geluk en genieten! Dan kan de rest van de wereld mij gestolen worden!
Het is erg confronterend daar in Afrika, maar ik kan je vertellen dat het ook confronterend is om over een oncologie afdeling of een intensive care te lopen en alle mensen daar te zien. Maar het hoort er allemaal bij! En sommige dingen kun je niet veranderen, bij sommige dingen moet je je soms bij neer kunnen leggen anders wordt je gek.
Jullie kunnen vast het moois tussen het zand, stof en armoe in Afrika uit halen en daar ontzettend van genieten! Maak er wat van het laatste half jaar!
Liefs Maurice, Cindy en Lisa.02-12-2008
Ook wij willen hier weer een stukje aan toevoegen,
Genieten, dat doet iedereen op zijn eigen manier, soms kun je van iets heel kleins genieten, en soms heb je van die dagen dat je gewoonweg niet kan genieten omdat voor jouw gevoel dan alles tegen zit, of omdat je je niet lekker voelt.
Maar waar ikzelf van geniet is dat mij het leven is gegeven , en dat wij jullie je leven hebben gegeven, en samen lekker kunnen klessebessen over de zin en onzin van het leven zoals het woordje genieten.
Heerlijk toch!!! Liefz van ons02-12-2008
Mooi stukje heb je weer geschreven Annemarie en inderdaad genieten heeft voor velen een andere betekenis. Ik denk dat de mensen daar in Afrika ook hun momenten van genieten hebben al zal dat misschien minder zijn dan bij ons in Nederland. En wij weten wat hier genieten is maar in Afrika weten ze dat waarschijnlijk niet van ons hier.
Op dit moment geniet ik ook niet echt van het weer hier het is guur koud en nat. Maar ik kan weer wel genieten van de komende feestdagen die voor de deur staan en lekker 2 weekjes vrij zijn. Dus ik denk dat iedereen zijn momenten van wel /niet genieten heeft. Wij wensen jullie nog een fijn en avontuurlijk laatste half jaar toe.
Had al een tijd niets meer geschreven maar ben jullie wel via de site blijven volgen
Groetjes van carla Lavrijsen03-12-2008
Van je vermogen tot genieten kun je een ontdekkings- en ontwikkelings-proces maken door ervoor te kiezen fundamenteel en definitief te gaan leven in een zo veel mogelijk ontspannen posi- tieve levenskwaliteit.
Hiervoor is nodig het ontdekken en leren loslaten van je obsessieve toestand; van werkelijk alle negativiteit, agressiviteit, overlevingsparanoya, zelfbelangrijkmaking, arro- gantie, onvrede, wils-obsessie, hebzucht, verlangen en mentale spanning.

Verder kan ook je oordelen je nog in de weg staan; wanneer je ook dat loslaat, ervaar je alles als o.k., en kom je in harmonie met het bestaan.
Om werkelijk totaal en intens te kunnen genieten is het ook belangrijk jezelf toe te staan geheel onbevangen en totaal te genieten, zonder enig vooroordeel of voorwaarde, en ongelimiteerd.

In zeker opzicht doet zich bij genieten ongeveer hetzelfde voor als bij het plezier maken.
Wanneer je geniet, kun je niet nog intenser willen genieten, want dit werkt niet. Net als bij dat plezier "maken" staat je ego dan in de weg.
Je herinnering aan een meer positieve mentale toestand kan je echter wel helpen, want dit kan een mentale ontspanning teweegbrengen. Ook jezelf toe te staan te lachen tijdens je genieten creeert een mentale ontspanning. Vooral omdat het een beetje maf lijkt (klein onbelangrijk ego) kun je dan veel plezier beleven aan je genieten; je kunt dan "genieten van je genieten" waardoor je genieten nog totaler en nog ongeremder wordt.

En wanneer je hebt je eigen levensenergie te ervaren en je innerlijke integriteit, kun je vanuit je innerlijke integriteit intunen op die energie waardoor je genieten tot een beleefnis van onbeschrijfbare kwaliteit kan worden.

Werkelijk vrij, intens en totaal genieten is alleen mogelijk in je zuivere positieve authentieke innerlijke integriteit die niet ergens van afhankelijk is. Nůch van goedkeuring door enig ander, nůch van de goedkeuring door je eigen ego. Een integriteit, waarin je een soort totale innerlijke onafhankelijkheid ervaart.

Probeer deze innerlijke integriteit in jezelf te vinden en haar liefst niet meer te verliezen, en haar te laten groeien en zo veel mogelijk eruit te leven. Te leven in ontspannen harmonie met dat wat is, in openheid en bevangenheid van al het positieve en subtiele in het moment. En op den duur zul je dan ook kunnen ontdekken dat er een genieten bestaat dat aan vreugde voorbij is.

Uitbundige vreugde beleven aansluitend op die toestand is dan een teleurstelling; hoe raar dat op dit moment misschien ook klinkt.

Uitbundige vreugde bevat een zekere opwinding en spanning, die dan energie wegtrekt van de kwaliteit van een dergelijk vrij en vergaand mentaal ontspannen genieten.
In dit mentaal ontspannen genieten kun je een innerlijke vreugde ervaren zonder opwinding, die kan groeien en trans- formeren tot onbeschrijfbare liefde en extase en ver daaraan voorbij . . . . . . .
03-12-2008
Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat jullie besloten om jullie droom-reis te maken. Dat is prima, maar bij de term "droom-reis" hoort iets romantisch, iets moois, iets geweldigs. En daarom de ´begroeting´ Geniet er van! Ik denk niet dat het helemaal zo simpel is als groetjes of hoe gaat het.
Verder noem je de ontwikkelde landen nu ´rijke landen´. En idd met ontwikkeling, komt klagen over dingen waarover je misschien niet moet klagen. Maar ja, dat is onze cultuur...
Tja, vast staat al dat jullie, eenmaal terug hier, toch wel behoorlijk zullen moeten wennen. Aan het klagen, aan de cultuur, aan de drukte haast en stress. En misschien zijn jullie veranderd, of hebben jullie veranderde inzichten gekregen, maar sta er dan niet van te kijken als jullie zelf over twee jaar ook weer klagen als de melk in de supermarkt op is! Als je je dan maar beseft, dat het nog niet zo erg is als je je om dat soort dingen druk maakt!05-12-2008
Hallo psycholoog,

Tsjee wat een uitgebreide beschrijving van het woord genieten heb je beschreven. Volgens mij is het nu voor iedereen wel duidelijk wat genieten inhoudt, haha!

Wat jullie zeggen op de site klopt allemaal iedereen heeft zijn eigen manier van genieten. En genieten doen wij hier zeker ook. Ik heb op de de site ook geschreven waar WIJ over zeuren, want ikzelf zeurde misschien nog wel het hardst als ik 100 meter moest lopen omdat ik mijn auto niet op de plek geparkeerd kreeg waar ik moest zijn.

Maar ik hoop dat deze reis eraan bij gedragen heeft dat we beseffen dat we van de kleine dingen moeten genieten en dat het helemaal niet zo erg is dat je 100 meter moet lopen. Ik hoop dat ik dat over 2 jaar nog steeds besef ;-)

Veel liefs uit Kenia07-12-2008
En ik GENIET van alle reacties hier op deze site!!!!

Hahahahaha!07-12-2008
Hee Patrick en Annemarie,

Hoe is het?
Wat een mooie tekst, ik denk zeker dat je gelijk hebt. Het is natuurlijk niet altijd zo super in Afrika, jullie zien ook de andere kant ervan. We hebben het hier in nl inderdaad heel luxe en goed.
Ik denk dat je je dat nog wel beseft wanneer je al wat langer terug bent in nederland, deze reis zullen jullie nooit vergeten en ook niet het gevoel wat je hierbij hebt/hebt gehad.
Dikke kus
Maayke07-12-2008
Beste Patrick en Annemarie,

Leuk om jullie te volgen tijdens jullie reis. Mijn man Hans en ik volgen jullie al een tijdje enerzijds omdat we het leuk vinden en ook veel hebben aan jullie informatie.
Wij willen nl. in 2010 ook een reis naar Afrika gaan maken. Wij zijn nu al druk bezig met de voorbereidingen. Auto gekocht (toyota landcruiser) en we gaan in het voorjaar een proefrit naar Marokko maken en in Marokko zelf veel oefenen. Ook wij willen onze hond Doortje meenemen en wij zijn erg benieuwd hoe jullie ervaring is met een hond. Ook zou ik graag willen weten wat jullie dagbudget gemiddeld is.
Nog veel plezier (beladen woord zo langzamerhand, uit de mails te lezen) en ik hoop bij gelegenheid iets van jullie te horen.
Groetjes van Annemieke08-12-2008
Wel een hele late reactie,maar we hebben deze keer gťťn berichtje ontvangen,dat er weer een nieuw berichtje te lezen was op jullie site!
Nu heb ik genoten van het lezen van jullie site ťn zťker ook van de reacties daarop!!
Ja...en sinds wij in Gambia geweest zijn kan ik me jullie verschillende gevoelens voor de geest halen!
Genieten..bedroefd zijn..medelijden hebben...blij zijn....heel stil zijn....nadenken over ons goede leven....
en het leven in Afrika.....tevreden zijn....gelukkig zijn!
we wnsen jullie fijne dagen in Kenia.
Lieve groetjes tante Greet en oom Theo
gelukkig zijn...tevreden zijn09-12-2008
Genieten, dat is wat ik elke keer weer doe als ik jullie verhalen lees en jullie foto´s bekijk. Ik schrijf niet veel, maar kijk minimaal 3 keer per week op de site of er weer nieuws is. En blader nog eens door de foto´s....
Inmiddels heb ik het wereldkundig gemaakt dat ik naar Afrika wil als ik 50 ben. Daar ga ik voor sparen en daarvraag ik kado´s voor de komende drie jaren. En als het niet anders kan, dan stel ik het uit tot ik 51 ben, maar komen doe ik er. En tot die tijd alvast genieten van jullie reisverhalen en de voorbereidingen.
Groet uit Bladel !09-12-2008
lieve annemarie en patrick
ik wil even zeggen dat als mensen schrijven geniet ervan dat ze dat niet negatief bedoelen. ook al beseffen ze idd niet dat jullie niet altijd genieten. maar ja de reis die jullie nu maken is ook erg dubbel. zo denk ik regelmatig aan het feit dat jullie in landen komen waar eten schaars is. en dan komen jullie ook nog eens eten halen..........dat jullie met al jullie rijkdom reizen door landen waar mensen niks hebben.
en als we het dan over zeuren hebben, dat doen jullie daar ook, heb jullie regelmatig horen klagen over dat dingen duur zijn en ik kan me nog herrinneren dat jullie een paar maanden geleden schande spraken over iemand die jullie 4 euro liet betalen voor een ferry die eigenlijk gratis was( geef ze eens ongelijk). jullie moeten ook beseffen dat dit voor jullie een fantaschische reis is( ja oke met natuurlijk wat minder mooie dingen) en dat in nederland voor jullie vrienden en familie het leven gewoon door gaat en dat als ze jullie schrijven dat jullie moeten genieten was alles wat jullie meemaken dat dat alleen maar goed bedoeld is.
ik wilde nu eigenlijk afsluiten met geniet ervan maar ja..................
dikke kus judith09-12-2008
Genieten dat doe ik ook zeker van deze reacties op de site. Zoals ik al eerder schreef stel ik het op prijs dat jullie eerlijk durven te zijn! In Nederland hebben gelukkig recht op vrije meningsuiting.

Annemieke, leuk om je reactie te lezen, maar als je wilt dat we antwoordt geven op je vragen is het wel makkelijk als je ons je mailadres geeft. Je kunt het mailen naar hondjeafrika@yahoo.com

Judith ( die ken ik 2....) je hebt helemaal gelijk. Wij klagen ook, maar raad eens, wij komen ook uit Nederland! haha!
Er is niets verkeerds met het woordje genieten en wij beseffen heel goed wat dat inhoudt. Maar het was een mooie inleiding voor deze blog!

Al met al merken dat deze blog wat meer los maakt als onze andere blogs. En dat vinden we erg leuk. Niet iedereen hoeft het met elkaar eens te zijn, dat is het leuke eraan. Het doel van deze blog was het stil staan bij wat voor een goed leven we hebben in Nederland, maar wij zeker op dit moment ook in Afrika. Dus zullen we afspreken dat we er allemaal maar van......GENIETEN!

Kus uit Nairobi, Kenia11-12-2008
Ha Kaaskoppen,
Nog lekkere kaas gekocht in Eldoret? Wij hebben daar toen aardig wat kaas ingeslagen bij een plaatselijke kaasfabriek. Ook nog op de camping gestaan bij Ray (leuke vent) en bizarre camping.
We zijn nu in de buurt van Plettenberg Baai en gaan weer terug naar Kaapstad. We maken ons op voor 2,5 week housesitting in Kaapstad (vieren daar kerst en oud op nieuw). Jullie zijn van harte welkom (we gaan op 3 honden passen, leuk voor Obi). See you en enjoy!!!
Liefs Taco en Brenda12-12-2008
Hallooww Afrika!
Even een berichtje uit Nederland. Weet niet waar jullie zijn komende weken, maar het glazen huis van serious request van 3fm staat ook in Kenia de dagen voor kerst:
Gelijktijdig met de Nederlandse en Belgische editie van 3FM Serious Request, zal er dit jaar voor het eerst ook een Afrikaanse versie zijn. Van 19 tot en met 24 december organiseert Ghetto Radio in Nairobi, Kenia Serious Request. Met een Glazen Huis, met drie DJís die niet eten, een keur van artiesten en live entertainment en natuurlijk zo veel mogelijk verzoekplaten. De locatie van het huis is in het hart van de stad: The Kenyatta International Conference Centre.
Maarten Brouwer, directeur van de Ghetto Radio Foundation heeft zich samen met 3FM sterk gemaakt voor een Glazen Huis in Nairobi: ďKenia herbergt veel vluchtelingenkampen, waaronder Kakuma en Daa-Dab. Zij vangen veel vluchtelingen op van buiten; Soedan, SomaliŽ, EthiopiŽ. Daarnaast zijn er IDP (internally displaced person) vluchtelingenkampen, die mensen opvangen die zijn gevlucht vanwege droogte en etnische conflicten. Toen bekend werd dat 3FM zich met de actie in ging zetten voor vluchtelingen, raakte dit Kenia direct. Met een Glazen Huis in Nairobi kunnen we laten zien dat Afrika zich niet enkel kan onderscheiden als Ďslachtofferí, maar zelf ook een actieve en positieve bijdrage kan leveren aan ontwikkelingsproblematiek en in dit geval de vluchtelingenproblematiekĒ.
Vanuit het Glazen Huis in Nairobi willen de DJís dagelijks schakelen met de andere huizen in Breda en Gent.
Dus als jullie in de buurt zijn en niets te doen hebben, horen we jullie misschien wel op de radio! Zou leuk zijn om jullie stemmen en vrolijke lach weer eens echt te horen! En misschien kunnen ze Brabant van Guus wel draaien...
Fijne dagen alvast!
Veel liefs van Maurice, Cindy en Lisa!14-12-2008
Dag Annemarie en Patrick,In het begin van jullie reis heb ik me ook gemeld en verteld dat ik het volgen van jullie belevenissen van Wim heb overgenomen. Ik heb daar beslist geen spijt van en doe dit nog steeds met veel plezier en bewondering. Je kunt als je weer hier bent jullie gegevens heel goed bundelen en als boek uitgeven; je houdt het gewoon als titel"hondje Afrika".Van je foto´s kun je een prachtige tentoonstelling organiseren.
Ik moet zeggen Annemarie, je kunt het ook allemaal erg goed verwoorden. Vooral je laatste stuk van 1 December
is heel treffend en ik denk ,dat wij verwende schepsels,
goed begrijpen wat jullie bedoelen.
Ik hoop dat jullie tijdens de kerst en nieuwjaarsdagen ergens zijn waar het rustig en vredig is en dat jullie dat dan zo ook kunnen voelen.
Verder wens ik jullie een bijzonder goed en spannend jaar 2009, met nog een voorspoedige reis.
Mijn allerbeste wensen en groeten uit de Reuselse Beukenlaan van WILMANaam:
Beveiligingscode: captcha
Neem de code over van het plaatje om een bericht te kunnen plaatsen.
Bericht: