Hondje Afrika - reislog over afrikaHiiiiiijaaaa.... we gaan naar Afrika!
05-02-2008 :: Politiestops en slechte wegen in Zaire
Aantal kilometers gereden: 24604

Aantal dagen onderweg: 218

Aantal Afrikaanse landen bezocht: 14

We bevinden ons nu in: Matadi, Congo DRC

Een groot avontuur, dat is rijden door beide Congo’s.

We hebben al veel geschreven over slechte wegen en politiestops, maar we raken er niet uit gepraat.

Politiestops:
Van Congo Brazzaville steken we over naar Congo DRC in het stadje Mindouli. Dit is niet de grensovergang die de meeste reizigers verkiezen en dus waren ze hier ook geen toeristen gewend. Maar omdat er niet veel blanken komen, kwamen er bij de politie van Mindouli dollartekens in de ogen, toen zij 4 nuchtere blanken in hun dorpje zagen arriveren.

Eerst werden de auto’s compleet nagekeken, helaas voor de politie was alles in orde en konden ze ons nergens op bekeuren. Vervolgens lieten ze ons een papiertje invullen waarop de gegevens van de auto’s moesten komen staan. Braaf vulden we het papiertje in, om vervolgens de mededeling te krijgen dat de administratiekosten van het verwerken van dit papiertje €50 bedraagt, uiteraard voor onze kosten.

Na een half uur onderhandelen met deze politieagenten waren we het beu. We stapten in de auto en reden aan, maar natuurlijk blokkeerde de politie onze weg. Jammer voor hen hebben wij een grote auto en luid toeterend baande we ons een weg door de politiestop. Vervolgens springt 1 van de politieagenten bij ons op de auto en houdt zich vast aan Patrick’s spiegel. Tsja, ware james bond avonturen in Afrika! Hij schreeuwt door ons raampje dat we namens de staat van Congo gearresteerd zijn. Maar we rijden gewoon door en uiteindelijk moet onze james bond imiterende agent  loslaten.

Toch wel een beetje opgefokt willen we nu zo snel mogelijk de grens over, maar hier in Afrika staan helaas geen wegwijs bordjes en de wegen zien er soms uit alsof ze jaren niet bereden zijn. Het duurde dus even voordat we de juiste weg hadden.

Bij de grens van Zaïre komt er uit de bosjes ineens een militair met een groot geweer gelopen, we zijn een militaire barrière gepasseerd en daar moeten we voor betalen! Als we dit niet meteen doen wordt de militair erg boos en loopt met zijn geweer te zwaaien. Hij verlangt van ons dat we 500 meter verder rijden. Dat is natuurlijk niet zo slim van die militair, want hij is lopend en wij zien ons kans schoon om er mooi vandoor te gaan.

Eindelijk na lang zoeken vinden we de stempelpost van Zaïre. We zijn hier een ware attractie en het gehele dorp loopt uit om ons te zien. De agent stempelt mooi ons paspoorten, is erg vriendelijk, maar geeft de paspoorten niet terug, hij wil eerst 20 dollar. Houdt het hier dan nooit op???

Vriendelijk leg ik deze beste man uit dat we al veel geld neer hebben gelegd bij de ambassade van Congo om een visum te verkrijgen voor dit land en dat we hem dus helemaal niets hoeven te betalen. Hier is hij het mee eens, nou dat is dan eens een keertje een meevallertje!


Slechte wegen:
We kozen ervoor om van Mindouli naar Luozi te rijden om vervolgens naar Matadi te gaan. Van andere reizigers hadden we begrepen dat de ferryovergang tussen Brazzaville (Congo B) en Kinshasa (Congo DRC) veel onderhandelen en erg druk was. Ook zou de hoofdweg van Kinshasa naar Matadi verschrikkelijk moeten zijn.

Wij redeneerde dat we dan net zo goed een binnendoor weg konden nemen. Nou dat hebben we geweten. Voor wie deze weg in de toekomst ooit nog wil gaan rijden, het is een weg voor echte avonturiers en we raden zeker niet aan om deze weg alleen of met veel regen te rijden. Bij ons had het een beetje geregend wat al een groot effect had. Modderpoelen waar we in vast kwamen te zitten en hellingen waar we al glibberend van de ene naar de andere kant boven kwamen, zo’n diepe sleuven dat de wielen er in vast kwamen te zitten en zelfs een keer de band van de velg afschoot.

Maar het was ook een weg vol avontuur, alle hulpmiddelen zijn gebruikt, de krik, de elektrische lier, de handlier en natuurlijk de ouderwetse schep. De mannen zijn na deze rit ervaren off road rijders!

Tijdens deze tocht waar we 5 dagen over deden, sliepen we voor de veiligheid in dorpjes, waardoor we het dorpsleven van dichtbij meemaakten. We hebben veel respect voor de mensen hier die met zo weinig middelen kunnen overleven. Omdat we iets terug wilden doen voor deze mensen en dan niet meteen in materiele vorm, hebben we een tekenwedstrijd en een bioscoopavond op de laptop georganiseerd, wat in zeer goede aarde viel.
Na 5 dagen waren we toch wel opgelucht dat we in Matadi aankwamen, ook omdat Annemarie onderweg nog flink ziek is geweest en na het slikken van de malariabehandeling overal rode uitslag kreeg.

Bij de katholieke missie in Matadi ontmoeten we weer 2 Fransen die we al eerder op deze reis waren tegen gekomen. Zij hebben de hoofdweg door Zaïre genomen en wat blijkt……een gloedje nieuwe goed te berijden weg ligt hier sinds kort, waardoor je in 1 dag van Kinshasa naar Matdadi kan!

Toch hadden we het avontuur, pret en ervaring die we tijdens deze rit opgedaan hebben niet willen missen! Annemarie is ondertussen ook weer helemaal opgeknapt.

05-02-2008
Hey! Ik ben blij dat jullie veilig in Namibie zijn aangekomen! Als ik de verhalen lees en de foto´s zie dan was ´t nog een hele opgave! Maar goed gedaan! Jullie hebben echt schitterende foto´s gemaakt van het landschap het ziet er mooi uit, maar ook armoedig en modderachtig ;-) Obi staat er ook weer goed op! Geniet van de luxe in Namibie! liefs el05-02-2008
Zo wat een spannende verhalen weer, fijn dat jullie gezond in NamibiŽ aangekomen zijn, dat wordt wel even relaxen daar zeker , wat een armoe daar in Afrika, maar het is zeer zeker een levenservaring die jullie nooit meer zullen vergeten. Geniet van de luxe daar!!!!
veel liefs uit Reusel05-02-2008
Nu we zelf pas een reis door Gambia hebben gemaakt,begrijpen we vťťl beter,wat de politie-posten allemaal voor jullie kunnen betekenen!!Bij het lezen van de politieman die aan jullie spiegel hing kregen wij het wel een beetje benauwd!Ook ziek zijn in de binnenlanden heeft nu voor ons een heel andere betekenis!!Okť.....achteraf zeg je....het was een spannend avontuur.Maar eerlijk is eerlijk...jullie hopen dat toch niet nůg een keer mee te maken,hť???
lieve groetjes tante Greet en oom Theo10-02-2008
Wat een prachtige verhalen weer! Onze Lisa vindt het erg leuk als we ze voorlezen en kijkt vol bewondering naar de foto´s (eigenlijk vindt ze alles waar licht vanaf komt en beweegt geweldig en het is helemaal leuk als mama dan ook nog tegen d´r kletst, maar het is gezellig!). Leuk dat jullie aan de kindjes gedacht hebben met jullie rijdende bioscoop! En wat geweldig dat jullie Molly het nog zo goed doet! Past Obi ook op voor de landmijnen, of is ie daar te licht voor?
Veel liefs van Maurice, Cindy en Lisa!11-02-2008
Heej Annemerie (en Patrick),

Vorige week zag ik op de voorpagina van de Uitkijk opeens een foto van jou staan! Met een artikel erbij dat jullie nu in Afrika zijn. Wauweeh, spannend zeg! En leuk uiteraard! Aangezien ik toch wel nieuwsgierig werd, heb ik jullie site opgezocht. Sjeminee, wat hebben jullie al veel meegemaakt! Echt leuk zeg! Heel veel plezier nog en geniet ervan!

groetjes,
Heidi11-02-2008
Jambo,

Er stond in het artikel over jullie reis een fout. Ze hadden namelijk Obi vergeten door het verkeerde siteadres te vermelden. want ipv hondjeafrika.nl stond er rondjeafrika.nl. Ik heb Obi laten reageren op zijn manier. Heel veel plezier in Namib. Ik krijg er kriebels van.

Groeten Eljee01-03-2008
Hallo Patrick en Annemarie,
Geweldig wat jullie allemaal doen en meemaken, SUPER !! Ik geniet van jullie verhalen en vooral van de mooie foto´s geweldig !!
Wij wensen jullie heel veel geluk met alles, en dan kunnen wij genieten van de verhalen enz. die nog gaan komen.
Lieve avontuurlijke Patrick en Annemarie hartelijke groetjes van AD STAN ANGELIQUE ADJE LESLEY en Ria xxx.Naam:
Beveiligingscode: captcha
Neem de code over van het plaatje om een bericht te kunnen plaatsen.
Bericht: