Hondje Afrika - reislog over afrikaHiiiiiijaaaa.... we gaan naar Afrika!
07-03-2016 :: Corruptie

“Zelfs het sociale systeem in Tanzania was corrupt”; zegt vader Rafael, we zijn aangekomen in het ontoeristische zuid Tanzania op het Mokongo plateau en hebben een slaapplek gevonden op een katholieke missie. Nu zijn we in gesprek met vader Rafael en vader Bernard die hier wonen. “Het was zo”, gaat vader Rafael verder, “De dokters in de ziekenhuizen krijgen gratis medicijnen van de overheid. Zij sluizen deze door naar apotheken die zij zelf beheren en zeggen dan tegen de patiënt dat de medicatie in het ziekenhuis op is. De patiënt is dan genoodzaakt de medicatie in de door de dokter aangewezen pharmacie te gaan halen en ervoor te betalen. Zo verdiend de dokter geld. Vader Rafael gaat verder, hij verteld dat de nieuwe regering (sinds 1 jaar) de corruptie probeert aan te pakken. Zo had een dokter in het ziekenhuis geld gevraagd aan de patiënt voordat hij ging opereren. De dokter wilde 100.000 Tanzaniaanse shilling (=40 euro) anders ging hij niets doen. De arme familie moest dit ophoesten, anders zou hun vader komen te overlijden. De familie heeft de dokter echter aangegeven. Rafael verteld dat de minister persoonlijk naar het ziekenhuis is gekomen met de familie van de patiënt. Hier moesten alle werknemers verzamelen, de familie mocht de dokter in het openbaar aanwijzen en beschuldigen van corruptie en de dokter is ten overstaan van het complete ziekenhuispersoneel ontslagen”.


Vader Rafeal kan zijn verhaal niet afmaken als vader Bernard wordt opgeroepen via de telefoon, hij moet op pad. Een stel wat hij getrouwd heeft, heeft problemen. Hij wil bij haar weg. De priester wordt gebeld en moet met een oplossing komen. We vragen vader Bernard wat hij gaat doen, vader Bernard verteld dat hij gaat praten, hoe man en vrouw weer bij elkaar kunnen komen en wat ze moeten doen om elkaars ongenoegens te accepteren. Ik vraag met mijn moderne gedachten gang; “maar wat als dit nu niet lukt en ze willen scheiden?” Vader Bernard lacht; “scheiden is geen optie…” We vragen of er vaak huwelijksproblemen zijn, vader Bernard legt uit dat dit steeds vaker voor komt, vooral onder de jeugd. Vader Bernard geeft aan dat de jeugd soms teveel wil en vaker minder genoegen neemt.


Tsja, Afrika is in ontwikkeling. Zo ook de jeugd van Afrika. Vader Bernard en Rafael zijn verbaasd dat er in Nederland niet meer zoveel mensen naar de kerk gaan en snappen onze moderne gedachten   gangen niet altijd. We zijn benieuwd over een paar jaar wanneer de jeugd zich verder ontwikkeld, want dan moeten Vader Bernard en Rafael misschien wel mee in alle (westerse?) ontwikkelingen.


De volgende dag nemen we afscheid van vader Bernard (die pas na 11 uur thuis kwam van zijn taak als relatietherapeut, welke positief was uitgepakt) en vader Rafael. Ze willen graag eens naar Europa komen. We geven aan dat zij meer dan welkom in ons huis zijn wanneer er dit ooit van komt.


Om over corruptie te spreken, de doktoren zijn zeker niet de enige corrupte mensen in Tanzania. De politie (daar moet het toch elke log even over gaan) kan er ook wat van. Op een stuk van 500 km worden we een aantal keren aangehouden. De politie zoekt letterlijk naar iets om ons te bekeuren. (zij kunnen dan namelijk een bekeuring uitschrijven en het geld in eigen zak stoppen. En blanken, tsja die hebben geld) Zij: “Jullie hebben geen verzekeringssticker op de auto” (is namelijk niet nodig in Tanzania) Wij: “nee, we hebben de comesa verzekering deze is geldig in Tanzania, dat staat er namelijk op”. Zij: “Jullie hebben geen sticker op de auto, dat wordt een bekeuring”. De mooiste van allemaal was de agent die ons aanhield en zei: “ik ga jullie een bekeuring geven jullie reden 53 waar je 50 mag”. Je mag niet foeteren tegen een agent, maar dit lieve meisje heeft GEFOETERD tegen meneer de agent. Hij had me een bekeuring kunnen geven voor foeteren, maar hij keek een beetje beteuterd en liet ons vervolgens doorrijden. Mooi!


Verder genieten we enorm van Tanzania, want het is een prachtig land. De prachtige kustlijn met witte stranden, palmbomen en turqoise blauwe zee, het is een plaatje, zo uit de reisfolder. Daarnaast ook prachtige gebergten en wilde dieren. We spotten zelfs een luipaard wat ons de koning te rijk maakt. In Selous game reserve komen we vast te zitten in de zwarte klei. We moeten hard werken om weer vrij te komen wat best spannend is als je om je heen overal grote olifanten voetstappen ziet.


We zijn nu in zuid-west Tanzania. We zijn op weg naar het noorden van Lake Malawi waar we Hein en Bernadette zullen ontmoeten. Met hen zullen we de west-kant van Tanzania gaan berijden. We zijn benieuwd hoe dit zal gaan lopen, we hebben begrepen dat de wegen hier niet zo goed zijn en de regens die eraan komen zullen dit niet beter maken…….