Hondje Afrika - reislog over afrikaHiiiiiijaaaa.... we gaan naar Afrika!
07-03-2016 :: Corruptie

“Zelfs het sociale systeem in Tanzania was corrupt”; zegt vader Rafael, we zijn aangekomen in het ontoeristische zuid Tanzania op het Mokongo plateau en hebben een slaapplek gevonden op een katholieke missie. Nu zijn we in gesprek met vader Rafael en vader Bernard die hier wonen. “Het was zo”, gaat vader Rafael verder, “De dokters in de ziekenhuizen krijgen gratis medicijnen van de overheid. Zij sluizen deze door naar apotheken die zij zelf beheren en zeggen dan tegen de patiënt dat de medicatie in het ziekenhuis op is. De patiënt is dan genoodzaakt de medicatie in de door de dokter aangewezen pharmacie te gaan halen en ervoor te betalen. Zo verdiend de dokter geld. Vader Rafael gaat verder, hij verteld dat de nieuwe regering (sinds 1 jaar) de corruptie probeert aan te pakken. Zo had een dokter in het ziekenhuis geld gevraagd aan de patiënt voordat hij ging opereren. De dokter wilde 100.000 Tanzaniaanse shilling (=40 euro) anders ging hij niets doen. De arme familie moest dit ophoesten, anders zou hun vader komen te overlijden. De familie heeft de dokter echter aangegeven. Rafael verteld dat de minister persoonlijk naar het ziekenhuis is gekomen met de familie van de patiënt. Hier moesten alle werknemers verzamelen, de familie mocht de dokter in het openbaar aanwijzen en beschuldigen van corruptie en de dokter is ten overstaan van het complete ziekenhuispersoneel ontslagen”.


Vader Rafeal kan zijn verhaal niet afmaken als vader Bernard wordt opgeroepen via de telefoon, hij moet op pad. Een stel wat hij getrouwd heeft, heeft problemen. Hij wil bij haar weg. De priester wordt gebeld en moet met een oplossing komen. We vragen vader Bernard wat hij gaat doen, vader Bernard verteld dat hij gaat praten, hoe man en vrouw weer bij elkaar kunnen komen en wat ze moeten doen om elkaars ongenoegens te accepteren. Ik vraag met mijn moderne gedachten gang; “maar wat als dit nu niet lukt en ze willen scheiden?” Vader Bernard lacht; “scheiden is geen optie…” We vragen of er vaak huwelijksproblemen zijn, vader Bernard legt uit dat dit steeds vaker voor komt, vooral onder de jeugd. Vader Bernard geeft aan dat de jeugd soms teveel wil en vaker minder genoegen neemt.


Tsja, Afrika is in ontwikkeling. Zo ook de jeugd van Afrika. Vader Bernard en Rafael zijn verbaasd dat er in Nederland niet meer zoveel mensen naar de kerk gaan en snappen onze moderne gedachten   gangen niet altijd. We zijn benieuwd over een paar jaar wanneer de jeugd zich verder ontwikkeld, want dan moeten Vader Bernard en Rafael misschien wel mee in alle (westerse?) ontwikkelingen.


De volgende dag nemen we afscheid van vader Bernard (die pas na 11 uur thuis kwam van zijn taak als relatietherapeut, welke positief was uitgepakt) en vader Rafael. Ze willen graag eens naar Europa komen. We geven aan dat zij meer dan welkom in ons huis zijn wanneer er dit ooit van komt.


Om over corruptie te spreken, de doktoren zijn zeker niet de enige corrupte mensen in Tanzania. De politie (daar moet het toch elke log even over gaan) kan er ook wat van. Op een stuk van 500 km worden we een aantal keren aangehouden. De politie zoekt letterlijk naar iets om ons te bekeuren. (zij kunnen dan namelijk een bekeuring uitschrijven en het geld in eigen zak stoppen. En blanken, tsja die hebben geld) Zij: “Jullie hebben geen verzekeringssticker op de auto” (is namelijk niet nodig in Tanzania) Wij: “nee, we hebben de comesa verzekering deze is geldig in Tanzania, dat staat er namelijk op”. Zij: “Jullie hebben geen sticker op de auto, dat wordt een bekeuring”. De mooiste van allemaal was de agent die ons aanhield en zei: “ik ga jullie een bekeuring geven jullie reden 53 waar je 50 mag”. Je mag niet foeteren tegen een agent, maar dit lieve meisje heeft GEFOETERD tegen meneer de agent. Hij had me een bekeuring kunnen geven voor foeteren, maar hij keek een beetje beteuterd en liet ons vervolgens doorrijden. Mooi!


Verder genieten we enorm van Tanzania, want het is een prachtig land. De prachtige kustlijn met witte stranden, palmbomen en turqoise blauwe zee, het is een plaatje, zo uit de reisfolder. Daarnaast ook prachtige gebergten en wilde dieren. We spotten zelfs een luipaard wat ons de koning te rijk maakt. In Selous game reserve komen we vast te zitten in de zwarte klei. We moeten hard werken om weer vrij te komen wat best spannend is als je om je heen overal grote olifanten voetstappen ziet.


We zijn nu in zuid-west Tanzania. We zijn op weg naar het noorden van Lake Malawi waar we Hein en Bernadette zullen ontmoeten. Met hen zullen we de west-kant van Tanzania gaan berijden. We zijn benieuwd hoe dit zal gaan lopen, we hebben begrepen dat de wegen hier niet zo goed zijn en de regens die eraan komen zullen dit niet beter maken…….

 
07-03-2016
Tanzania07-03-2016
Hoi Annemarie en Patrick,
Wat een mooie foto´s en een prachtig filmpje. Ook jullie verhaal is weer uniek. Nog een hele fijne vakantie verder!
Groetjes, ome Cor en tante Han07-03-2016
Ha vakantiegangers!
De foto´s zien er weer geweldig uit! Jaloers zijn we natuurlijk wel een beetje (veel!).
Geniet er maar van!!

Groeten,
Martijn07-03-2016
Wauw...Annemarie en Patrick! Weer veel geleerd van dit laatste berichtje! Mooi verteld hoe ´t er aan toe gaat in Tanzania.Ook mooie foto´s...en helemaal geweldig dat jullie een luipaard gezien hebben.....dat is uniek!! En ja, al die corrupte mensen....die neem je maar op de koop toe!(of niet Annemarie??) Blijf genieten....en pas goed op elkaar.
liefs tante Greet08-03-2016
Wauw!! Mooi verhaal weer!
Geniet ervan en groeten aan hein en det!
Liefs Cindy08-03-2016
Hallo Annemarie en Patrick,
wat een mooie foto´s van Tanzania, een mooi land he.
Wij denken er nog vaak aan terug.
Over 3 weken vertrekken wij naar Azie en New Sealand.
Gaan voor het eerst met de camper rondtrekken.
jullie nog veel plezier en take care
groet Marleen09-03-2016
Hai Annemarie en Patrick,
Jullie kunnen wel een boek gaan schrijven over alles wat jullie meemaken daar in Afrika. Tsjonge jonge wat een verhalen weer, mooi verwoord Annemarie en wij vinden het prachtig om te lezen, mooie foto´s ook en zeker het luipaard is wel heel bijzonder, er wordt goed aan jullie verwachtingen voldaan. Zo te zien op de foto´s hebben jullie de dieren van dichtbij kunnen zien, geweldig!!
En die mooie fietsen had je die geleend? of gehuurd?
De mensen zien er vriendelijk uit op de foto´s. Heel gaaf.Geniet verder van jullie trip samen met Hein en Det en wij blijven jullie volgen.
Have fun liefs van mam en pap09-03-2016
Echt super leuk ik heb er ook zoveel zin in maar ik moet nog even wachten 😝😜joepie10-03-2016
Hee lieverds,
Wat een mooi en indrukwekkend verhaal om te lezen. Super omschreven!
En prachtige foto´s.
Geniet ze lekker en veel plezier straks met z´n viertjes.

Liefs van ons Xxx10-03-2016
Hey!!
Wat hebben jullie je weer super uitgeleefd op het maken van die mooie foto´s, errug mooi! Ben wel een beetje (veel!) jaloers op al die zonnestralen, al wordt het hier heel langzaamaan ook lente. Corruptie... ik geloof zeker dat ze het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Goed gefoeterd :)!
Veel plezier met z´n vieren!
Liefs Maurice en Cindy.
Ps. Wat een heerlijke foto van dat kindje met het "fietsenrek". Daar passen frietjes door, aldus Thom!21-03-2016
Wat een mooi verhaal en prachtige foto´s weer.
Geniet ervan en wij wachten met smart op jullie volgend avontuur en foto´s!

Veel liefs Judith, Fedor, Norik en Colin23-03-2016
Wat een mooi verhaal! geniet nog van jullie reit en tja het hebben al meer mensengeschreven: ook ik ben (beetje ) jaloers!24-03-2016
Lieve gekke tante Rie en oom Patrick,
Vandaag was ik de kanjer op school en heb het filmpje laten zien. Iedereen vond het heeeeel leuk! De juffen ook. Ook heb ik de snoepot en het vliegtuigje van colablikjes en andere cadeautjes uit Afrika laten zien!
Doeg Niek11-04-2016
Hallo reizende buurtjes.
We hebben jullie ook al die maandjes natuurlijk gevolgd en zo te merken hebben jullie je wel vermaakt denken we! Maaaaar wij zijn het lege spookhuis naast ons wel beu waar s´avonds zomaar de lichten aangaan! Dus vinden wij dat jullie maar eens naar huis moeten komen binnenkort...hier is ook genoeg corruptie en wilde beesten kun je gewoon in onze tuin en vijver vinden! Maar alle gekheid op n stokje.. Fijn dat alles nog goed gaat en geniet nog van de laatste dagen pas nog op elkaar en tot gauw! Anne-Marie en Tam20-09-2016
Anne Marie
Ik heb plannen in in 2017 ook een grote reis door Afrika te maken en heb wat praktische vragen over verzekering, Carnet de passage en visa
Zou ik je een keertje kunnen bellen?
mvg

Peter rissenbeek
peter@rissenbeek.nl
0653945462Naam:
Beveiligingscode: captcha
Neem de code over van het plaatje om een bericht te kunnen plaatsen.
Bericht: